Ogljikovi hidrati

Kaj so ogljikovi hidrati?

Naloga ogljikovih hidratov je oskrbovanje telesa z energijo. S svojimi sestavinami so ogljikovi hidrati vključeni tudi v vsako telesno celico. Človeško telo potrebuje ogljikove hidrate za ustvarjanje glikogena v mišicah in osnovno hranilo za živčni sistem. Čeprav zaužijemo dovolj beljakovin lahko pomanjkanje ogljikovih hidratov vodi v podhranjenost. Ogljikove hidrate delimo na enostavne in sestavljene.

ogljikovi hidrati

Enostavni ogljikovi hidrati

Med enostavne ogljikove hidrate uvrščamo:

Monosaharide

·         Glukoza slim-bomb-reklama

·         Fruktoza

·         Manoza

·         Galaktoza

In disaharide

·         Saharoza

·         Laktoza

·         Maltoza

Enostavni ogljikovi hidrati se po zaužitju hitro prebavijo. Telesu zagotavljajo hiter vir energije in povzročijo hitro izločanje inzulina.

Sestavljeni - kompleksni ogljikovi hidrati

Med sestavljene ogljikove hidrate spadajo:

Polisaharidi

·         Glikogen

·         Škrob

·         Prehranska vlaknina

Prednost sestavljenih ogljikovih hidratov je v večji vsebnosti prehranskih vlaknin, ki je pri zdravi in uravnnoteženi prehrani pomembna, ker znižuje glikokemični indeks (GI) obroku in ugodno vpliva na prebavo.

Koliko ogljikovih hidratov potrebujemo na dan?

Dnevna potreba po ogljikovih hidratih znaša 50% dnevnega energijskega vnosa. Priporočeno je, da uživamo predvsem ogljikohidratna živila, ki vsebujejo bistvene  hranilne snovi in prehransko vlaknino.  Delež enostavnih sladkorjev naj ne bi predstavljal več kot 10% dnevnega energijskega vnosa, saj imajo visok glikomečni indeks.

Ogljikovi hidrati in šport

Za hitrejšo regeneracijo je potrebno po končanem treningu zaužiti ogljikove hidrate.

Ogljikovi hidrati in HUJšANJE

Na tržišču je precej diet, ki ne vsebujejo nobenih ogljikovih hidratov. Ena izmed takšnih diet je dieta brez ogljikovih hidratov.

 

Deli z ostalimi