Prazne kalorije

Za dananšnjo hrano vse velikokrat rečemo, da ima prazne KALORIJE. Pa vendar, kaj so prazne KALORIJE v hrani?

Pod prazne KALORIJE štejemo jedi, ki imajo dodane maščobe in sladkor. Hrani ta dva dodatka ne dasta nobenih dodatnih hranil in zato pravimo, da so to prazne KALORIJE. Prepoznavanje takšnih praznih kalorij nam bo pomagalo k boljšemu in zdravemu načinu prehranjevanja.

Dodani sladkorji in maščobe hrano naredijo bolj privlačno za potrošnika ampak nažalost dodajo veliko nepotrebnih in praznih kalorij. Prekomerno uživanje takšnih živil vodi v debelost in možnost za nastanek sladkorne bolezni in holesterola.

Prazne KALORIJE – maščobe

Sem prištevamo maščobe, ki so pri sobni temperaturi v trdnem stanju. Te se lahko naravno nahajajo v živilih ali pa so dodatno dodane. Trdne maščove najdemo v maslu in govejih maščobah.

maslo

Prazne KALORIJE – sladkor

Sladkorji ali sirupi so dodani hrani in pijači, da jo naredi bolj okusno in privlačno kupcem. Sladkorja je v nekaterij sladkarijah in pijačah več kot pa so naše dnevne potrebe po njem. Na žalost je posledica tega vse večji pojav sladkorne bolezni tipa 2 med ljudmi.

Kje najdemo prazne KALORIJE?

Sladkarije, pecivo, krofi, keksi prazne-kalorije

Sadne pijače, gazirane pijače, športne pijače

Sladoled

Hitra prehrana (pica, mc donalds,...)

Slanina, hrenovke, klobase

Ta živila so glavni vir praznih kalorij. Takšne kalorije pa je moč najti še v ostalih živilih vendar ne v tolikšnih količinah. Zlasti v sladkarijah in gaziranih pijač so vse KALORIJE prazne. Sami lahko pred nakupom preverimo zapis na embalaži kaj vse vsebuje hrana. Če živilo vsebuje veliko praznih kalorij je najbolje, da poiščemo substitut-nadomestek.

Namesto sladkiih in gaziranih pijač lahko pijemo nesladkane čaje ali navadno vodo. Čaji in voda nas bodo najbolj odžejali. Gazirane in sladke pijače vsebujejo tudi sol - kar povzroča žejo. 

flaska za vodo camelbak better 0 75 l pink

Deli z ostalimi