Hujšanje brez zdravniške pomoči

hujsanjeDotaknimo ključne detajle glede razprave tega eseja z naslovom zdravo HUJšANJE in HUJšANJA.
Oblike telesa
Najpogostejši deli telesa, kjer se kopiči maščoba so pri ženskah okrog beder, kolkov in prsi. Aktivnost encimov, ki podkožno maščobo kopičijo je na delu kolkov in beder največja zato je tam tudi največ maščobe. Pri moških je ta del okrog pasu.

 

Vendar na tisoče in tisoče »trebušnjakov« ali počepov ne bo vplivalo na maščobe samo na določenem obremenjenem mestu ampak se bo podkožna maščoba »kurila« centralno. Najprej bodo opazni rezultati na mestih kjer je maščobe manj v bistvu pa se bo kožna guba zmanjšala približno isto na vseh delih telesa.

Kako se bo nabirala maščoba je odvisno od telesne zgradbe in oblike. Zgradbo delimo na tri
standardne kvalifikacije:
EKTOMORFNI tip: dolge roke in noge, nežna kostna struktura, dolge in neizrazite mišice.
MEZOMORFNI tip: težke kosti, razvito mišičevje, široke prsi, mišičasta prsa.
ENDOMORFNI tip: zaobljeni in mehki, več maščobne mase, močne kosti.

Vsi ti tipi telesa se lahko med seboj prepletajo in povezujejo.

Poskrbimo za redne dnevne obroke • 5 obrokov, ki si sledijo v enakomernih časovnih intervalih na 3 ure. • Za obrok si vzamemo čas, jemo počasi.

Telesna aktivnost in prehrana

Na tržišču je danes dostopne veliko popularne literature, ki opisuje in promovira različne dietne tehnike za hitro izgubo kilogramov.

Pomen obsega trebuha

Obseg trebuha je pomemben podatek za oceno zalog maščevja. Čeprav se maščoba nalaga tudi drugod po telesu (podkožje ramen, hrbta, stegen, ob črevesju), pa je prav meritev obsega pasu dober napovedni dejavnik za pojav bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni. Aterosklerozo izraziteje pospešuje debelost v obliki jabolka: v sredini telesa je izbočen trebuh, zadnjice je bolj malo, tudi stegna niso pretirano debela - takšno obliko debelosti srečamo predvsem pri moških. Pri ženskah je normalen obseg trebuha manjši kakor pri moškem in je manjši od obsega čez boke. Ženska debelost se pogosto izraža v hruškasti obliki. Maščevje se kopiči v podkožju zadnjice, bokov in stegen. Obseg pasu naj bi bil vedno manjši od obsega čez boke in naj ne bi presegal vrednosti 88 cm pri ženskah oz. 102 cm pri moških.

Razlogov, zakaj se nekdo odloči za HUJšANJE, je veliko. Razlog so lahko že obstoječe zdravstvene težave ali strah pred njimi, slaba samopodoba in s tem povezana nizka samozavest, ki lahko močno vpliva na posameznikovo kvaliteto življenja, ali zgolj v sodobnih družbah vse bolj izstopajoča miselnost, ki poudarja, da je zdravje in dolgo, kakovostno življenje stvar dobrih življenjsko-stilnih navad. Rezultati raziskav kažejo, da so pri vzdrževanju znižane telesne teže bolj uspešni tisti, ki vzrokov za svojo debelost ne pripisujejo zdravstvenim dejavnikom (Ogden 2000). Posamezniki, ki se za zniževanje telesne teže odločijo sami, brez pritiskov bližnjih ali zaradi že obstoječih zdravstvenih težav, so bolj motivirani in zato tudi bolj uspešni pri kasnejšem vzdrževanju teže. Poveča se njihovo samospoštovanje, zaupanje v lastne sposobnosti, bolj so si všeč in se v svoji koži bolje počutijo.Prehranska dopolnila, kot že ime samo pove so snovi, katerih namen je dopolnjevanje običajne prehrane in ne zdraviti ali preprečevati bolezni. Največkrat vsebujejo vitamine, rastlinske izvlečke ali druge snovi, za katere je preverjeno, da nimajo škodljivih učinkov za telo. Pogosto si laična javnost predstavlja da so to zdravila, saj imajo enako farmacevtsko obliko kot zdravila in tudi pakirana so podobno. Med zdravili in prehranskimi dopolnili pa je velika razlika.

Deli z ostalimi