9 največjih napak pri hujšanju

12-diete-hujsanjeHUJšANJE ni le štetje kalorij in izogibanje določenim vrstam hrane, zato tudi tolikim ne uspe izgubiti odvečne telesne teže. Veliko stistih, ki uspešno shujša, pa kilograme po določenem času dobi nazaj - včasih še več. Zakaj?

 

V svetu diet obstajajo mnoge zablode in napake. Tu je 9 največjih:

Preskakovanje zajtrka

osebe z normalno telesno težo zajtrkujejo, pri večini ljudi s previsokim indeksom telesne mase pa se izkaže, da zajtrkujejo neredno, ali pa sploh ne. Ko okrog poldneva pade nivo sladkorja v krvi, smo veliko bolj dovzetni za impulzivne odločitve o tem, kaj in koliko bomo pojedli. Telo hoče nadoknaditi primanjkljaj kalorij in ker ne ve, kdaj jih bo spet dobilo, jih bo začelo shranjevati v obliki telesne maščobe in spremenilo kemijo kurjenja kalorij. Ko je kalorij manj, kot jih potrebuje telo za normalno delovanje, se upočasni metabolizem. Resne znanstvene študije so pokazale, da se ob pomanjkanju kalorij metabolizem upočasni za 20 do 30 odstotkov, celo do 45 odstotkov. Če boste dan začeli z dobrim zajtrkom, bo občutek lakote čez dan veliko manjši. Veliko uspeha pri zbijanju teže boste dosegli, če po peti, (pogojno) šesti uri ne boste pojedli ničesar več. Kar vas zvečer neskončno mika, dajte v hladilnik in si recite, da bo to vaš zajtrk.

Veseli vikend

tudi če pet dni jeste zdravo, vas bosta dneva obilja zredila. Če čutite neustavljivo željo, da se nagradite čez konec tedna, to tudi pomeni, da začetek delovnega tedna povezujete z odrekanjem in DIETO ter da vam vrsta in količina hrane, ki jo jeste čez delovni teden, ne nudi zadovoljstva. Doživljate jo kot kazen. Toda v zdravi hrani je treba uživati in treba si je privoščiti prav vse - v majhnih količinah in nikoli po peti uri.

Nizkokalorične pijače

študije so pokazale, da imajo redni pivci nizkokaloričnih pijač visok INDEKS TELESNE MASE. Ko telo prejme sladki okus brez kalorij, se aktivira želja po sladkem. Umetna sladila imajo na raven inzulina v krvi enak učinek kot običajni sladkor. Še slabše: redno pitje dietnih pijač zelo povečuje tveganje, da zbolimo za diabetesom tipa 2. Namesto dietnih pijač si privoščite naravno limonado brez sladkorja, mineralno vodo, zeleni čaj ali posneto mleko. In še nekaj: študije so pokazale, da ob pitju nizkokalorične pijače jemo več kot bi drugače, , hkrati pa dietne pijače zbujajo apetit po prazni visokokalorični hrani.

Zdrava hrana je zavajajoča

in hitro pripelje do tega, da je pojemo preveč. Pistacije, arašidi in drugi oreščki denimo vsebujejo zdrave maščobe, drži, a hkrati vsebujejo veliko kalorij in so prav adiktivne. Zdrave hrane se hitro navadimo v količinah, ki kilograme prinašajo in ne odnašajo. Samo zato, ker je zdrava, je pač ne moremo jesti v neomejenih količinah. Predvsem pri najrazličnejših jogurtih, kosmičih in müslijih bodite previdni. Natančno preverite, koliko sladkorja vsebujejo.

Ne jem maščob, torej hujšam 

zapomnite si, da so najbolj uspešne DIETE, kjer kar 30 odstotkov kalorij izhaja iz maščob. Znanstvene raziskave so pokazale, da so pri dietah uspešni ljudje, ki redno uživajo zdrave maščobe v razumnih količinah. Če ste se odločili za DIETO brez maščob, ste nenehno lačni in nezadovoljni s hrano, ki jo uživate. To pa pomeni najhitrejšo pot do tega, da boste dan zaključili z rezino torte ali s sladoledom. Pa še nekaj: v hrani, ki je označena kot nizkomaščobna, je več sladkorja in moke.

Striktne DIETE

kar 99 odstotkov oseb po takšni hitri dieti ne uspe obdržati teže. Še huje: kmalu imajo kakšen kilogram več, kot so ga imeli pred DIETO. Raziskava, ki so jo nedavno izvedli na univerzi v Melbournu je pokazala, da se po rigoroznih dietah telo hormonsko odzove in začne kopičiti rezerve v maščobnih celicah. Poveča se nivo hormona, ki stimulira apetit.

Šest malih obrokovna dan

so res pravi recept, a žal se to konča tako, da ne pojemo šest obrokov z 250 do 300 kalorijami, ampak s 500 kalorijami in več. Morali bi se držati preprostega pravila, da je lahko posamezni obrok količinsko le tako velik, da ga spravimo v dlan.

Prehranjevanje 'za računalnikom' 

ko nismo z vsemi čutili pri hrani, pojemo preveč. Če jeste tako, da se niti ne spomnite, kaj in kako ste jedli, bo telo kmalu spet zahtevalo nov obrok. Tudi če ste za delovno mizo, ko jeste, sedite tako, da ne boste videli na računalniški zaslon. Enako velja za časopis, knjigo, televizijo. Telo zahteva občutek zadoščenosti in zavestnosti uživanja v hrani,zato morajo biti vsa čutila povezana z uživanjem hrane.

Ko se odločate, da res hočete izgubiti ODVEčNE KILOGRAME, so enako kot hrana na krožniku pomembne tudi misli. Najprej si je treba priznati resnico: da se tistih deset do petnajst kilogramov, ki smo si jih nabrali v zadnjih letih, pozna. Ne bodo se stopila sama od sebe. Potrebnega bo veliko truda. Preden se lotite HUJšANJA, si vsaj en teden redno zapisujte vse, kar ste pojedli, zdravega in nezdravega. Izguba teže je enostavna matematika: število kalorij v hrani in pijači v odnosu na število porabljenih kalorij. Napravite načrt zdravega prehranjevanja in se ga držite. Hrana naj postane sredstvo, da ostanete zdravi in močni, ne pa nadomestilo za čustvene primanjkljaje. Postavljanje prestrogih in nerealnih ciljev prav zagotovo ni zdrav način življenja.

Vir: http://lifestyle.enaa.com/Zdravje/Diete-in-hujsanje/9-najvecjih-napak-pri-hujsanju.html

Deli z ostalimi