Hujšanje s pomočjo sadja in zelenjave!

Hujšanje brez klasične dieteV času kateregakoli načina HUJšANJA je za vas pomembno, da zaužijete veliko sadja in zelenjave, če le-ta DIETA, ki jo izvajate ne preprečuje uživanja teh dveh vrst hranil.
V času DIETE lahko precej spremenimo delovanje črevesja, zato lahko sadje in zelenjava ključno vplivata na delovanje črevesne flore. Praviloma sadja ne zamenjujemo z zelenjavo in obratno.

 

Vsaj ena tretjina do ene polovice sadja in/ali zelenjave (solate) naj bo v surovem stanju, da dobimo čim več vitamina C, folatov in MINERALOV, ki se pri kuhanju uničijo z vodo. Dnevni in tedenski jedilnik mora vsebovati čim bolj pester izbor zelenjave: listnate (solato, brokoli, špinačo itn.), rumeno-oranžno (korenje, kolerabo, paradižnik itn) in drugo, ki vsebuje tudi več ali manj škroba (krompir, stročnice in druge).
Sadje in zelenjavo se povečuje tudi z večjo kalorično vrednostjo dnevnega obroka hrane. Jedilniki z manj kalorijami (za otroke, starostnike) ali jedilniki za nosečnice in doječe matere pa morajo vsebovati v okviru priporočil več kakovostne zelenjave in sadja: zeleno in rumeno zelenjavo, surovo in kuhano svežo zelenjavo ter manj krompirja in ocvrte zelenjave. Podobno velja za sadje. Ponudimo več svežega sadja, vključno z jagodičastim in manj kompotov ter suhega sadja. Na dnevnem jedilniku pa ne ponudimo manj kot 400 g sadja in zelenjave.

Izkoristite domače sadje!

Naš metabolizem je najbolj navajen na uživanje domače vrste sadja in zelenjave. Tako denimo uživanje jabolk in hrušk, ki jih gojimo v Sloveniji lahko bistveno bolje vpliva na vaše zdravje, ker je vaše telo bolj navajeno na uživanje te vrste sadja, kot pa če bi uživali tropske sadeže, na katere nismo dobro navajeni. Ne govorimo o tem, da sadje ni zdravo. Želimo poudariti le to, da je naše telo bolj privajeno na domače sadje, ki ga uživamo že od otroštva kot pa na sadje iz tujih dežel.

Mnogi izmed ljudi vedo, da je uživanje hrušk in jabolk najboljša preventiva in tudi kurativa mnogim bolezenskim stanjem. Dnevno zauživanje sadja je pomembno tako za otroke kot tudi za ostale starostne skupine. Jabolko in hruška vsebujeta ogromno VITAMINOV in MINERALOV, ki so za delovanje našega telesa zelo pomembni! Tako kot hruške so tudi jabolka zelo priporočljiva za uživanje. Jabolko predvsem dobro vpliva na prebavo in prav tako vsebuje veliko VITAMINOV, ki jih je potrebno vsak dan vnesti v telo!

Hruška vsebuje veliko B vitamina ali folne kisline, ki je poleg drugih VITAMINOV pomembna sestavina vsakodnevne prehrane. Vitamin B je nepogrešljiv za izgradnjo telesnih hormonov, ki skrbijo za občutke sreče. Vsakodnevno uživanje bo pripomoglo k boljšemu počutju in pozitivno vplivalo na zadostno količino vitamina B v telesu. Poskrbeti moramo, da plodovi hruške niso predolgo izpostavljeni vročini in močni svetlobi, saj se folna kislina ali B vitamin izniči.

Uživanje jabolk in hrušk ima veliko pozitivnih učinkov na zdravje človeka. Jabolka priporočajo tistim ljudem, ki imajo probleme s previsokim krvnim tlakom. To sadje namreč znižuje krvni tlak in prepreči možnost hipertenzije in možganske ter srčne kapi!

Nedolgo nazaj so preiskave pokazale, da vsakodnevno uživanje hrušk zelo uspešno preprečuje nastanek raka na debelem črevesu! Rak debelega črevesa je zaradi nezdravega načina življenja in predvsem nezdravega prehranjevanja vse bolj in bolj zaskrbljujoča bolezen. Najpogosteje zbolijo za rakom na debelem črevesju ljudje med 45. in 60. letom. Bolezen se hitro širi in je ob prepozni diagnozi pogostokrat usodna.

Uživanje hrušk torej preprečuje nastanek raka na debelem črevesu, ki je po lestvici rakavih obolenj na drugem mestu! Hruške namreč čistijo prebavila. Zaradi svoje vitaminske sestave ugodno vplivajo na črevesno floro in pospešijo pretok blata skozi zadnji del prebavne cevi debelega črevesa.

Kumara v času DIETE

Kumara je učinkovit diuretik. Najpogosteje v poletnem času na naših jedilnikih in na jedilnikih raznih restavracij najdemo kumarično solato. Priporočljiva je predvsem zaradi velike vsebnosti MINERALOV in VITAMINOV ter zaradi diuretičnih učinkov. V poletnem času je kumara zaradi velike vsebnosti vode, VITAMINOV, MINERALOV in zdravilnih učinkovin najprimernejša zelenjava za pripravo solate.

Zelo pomembna značilnost kumare je ta, da vsebuje zelo malo kalorij. V 100 g kumarične solate, ki seveda ne sme vsebovati začimb, najdemo samo okoli 15 kalorij. Zato je priporočljiva za vse tiste, ki želite s pravilno prehrano izgubiti ODVEčNE KILOGRAME.

vitamin-c-guaranaSkoraj 95% kumarice sestavlja voda. Voda vsebuje veliko vitamina C in VITAMINOV B kompleksa, ter nekatere makrominerale in mikrominerale, kot so kalcij, kalij, fosfor, natrij, železo, mangan in drugi. Kumaro bi zato lahko opisali kot »vitaminsko bombo«. Prav zaradi visoke vsebnosti kalija in posledično nizke vsebnosti natrija pa ima kumara tudi diuretične lastnosti.

Že v starih časih so kumare uporabljali za pomlajevanje kožnih gub. Danes se kumarične kolobarje uporablja predvsem med spanjem ali dremežem. Uporabljamo jih za kožo okoli oči. Ker kumara vsebuje veliko vode, odlično pripomore k bolj napeti koži okoli oči, hkrati pa vlaži oko pred izsušitvijo. V primeru da imate pogosto probleme s podočnjaki, je zelo priporočljiva prav metoda s kumaričnimi kolobarji.

Kumaro razrežite na kolobarje, debele približno pol centimetra. Kolobarje, takoj ko jih odrežete, položite na veke in jih obdržite čim dlje ne vekah. Priporočljivo je, da med tem časom spite, da je koža čim bolj sproščena.

Preprečite nastanek sprememb na celicah!

V sodobnem svetu je vse več rakavih obolenj, ki so posledica sprememb na celicah. Z zelenjavo in sadjem lahko zelo koristno premagate nastanek sprememb na celicah in se s tem izognete bolehanju za rakom. Najlažje boste raka premagali z jajčevcem!

V jajčevcu najdemo veliko zdravilnih učinkovin! Jajčevec bolj poredko najdemo na naših jedilnikih. Potrebno pa se je zavedati, da je bogat z vitaminoma C in B ter kalijem in kalcijem. Poleg vseh teh zdravilnih učinkovin vsebuje tudi povečano količino terpenov. Terpeni so snovi, ki preprečujejo nastanek rakavih obolenj in nastanek tumorjev.

Jajčevec je bogat s celulozo, ki izboljšuje in pospešuje prebavo, ter s pektinom, ki znižuje HOLESTEROL. Prav tako je bogat s kalijem, ki uravnava krvni tlak in preprečuje nastanek hipertenzije, ter s saponinskimi glikozidi, ki imajo antialergijske, antioksidantne, protivnetne in protirakotvorne lastnosti.

Zelo podobne učinke najdemo tudi pri meloni. Melona prav tako vsebuje ogromno kalija, kalcija, magnezija in fosforja. Zaradi visoke vsebnosti vode, ki zavzema 88% celotnega sadeža je prav tako zelo priporočljiva za poletne dni, ker z njo preprečujemo nastanek dehidracije. Kalij in voda v meloni spodbujata delovanje ledvic in uravnavata krvni tlak. Melona lajša prebavo in blaži napihnjenost. Pomembno je, da kupite zrelo melono, saj lahko nezrela melona draži prebavne organe in povzroča drisko.

Zdrava hranila

Nekatera živila so v telesu pravi zaklad. Mednje prav zagotovo sodijo ajda, proso in ječmen. Za ljudi, ki so preboleli težko bolezen je najprimernejše hranilo prav ajda. Ajda namreč hitro zdravi jetrne celice in jim vrača njihovo funkcijo. Prav tako je zelo dobro hranilo za obnavljanje krvnega obtoka. V telesu zmanjšuje zakisanje ter deluje bolj bazično, kar je za telo ugodno!

Ajdo se uživa kot kuhano kašo, najboljša pa je takoj po mletju, ko še ni dolgo izpostavljena zraku in ne oksidira ter se ne navlaži. Iz sveže zmlete ajde pripravljamo močnik, ki je za telo in prebavo pravi balzam.

Zelo podobne lastnosti, kot jih ima ajda, ima tudi proso. Proso je značilno po tem, da je odličen naravni antibiotik. Vranici daje moč, da pokuri vse škodljive sestavine v telesu in preprečuje nastanek bakterijskih in virusnih obolenj in očisti telo.
Vir: http://www.wellneo.si/clanki-wellneo/diete-in-zmanjsevanje-telesne-teze/hujsanje-s-pomocjo-sadja-in-zelenjave.htm?t=a

Deli z ostalimi