Ta nasvet za hujšanje z olivnim oljem morate preizkusiti

Olivno olje je dobro za zdravjeŽe uživate OLIVNO OLJE? Vedno nova odkritja razkrivajo, kako blagodejno to vpliva na naše telo. Ne le da nas ščiti pred boleznimi, zdaj so nemški in avstrijski znanstveniki odkrili, da pomaga pri doseganju in ohranjanju lepe postave.


OLIVNO OLJE dokazano varuje srce in ožilje ter ščiti pred rakavimi obolenji, tako da na vaši jedilni mizi resnično ne sme manjkati. Zdaj so nemški in avstrijski znanstveniki odkrili še, da vam lahko pomaga doseči in ohranjati bolj zdravo in privlačno postavo. Dovolj naj bi bil že njegov vonj.

OLIVNO OLJE

Že uživate OLIVNO OLJE vsak dan?

olivno-olje-ekstra-deviskoRaziskovalci Univerze v Münchnu ter Univerze na Dunaju so združili moči in poskušali ugotoviti, kako uživanje različnih maščob vpliva na naš občutek lakote oziroma na to, kako vitek je čez nekaj časa naš pas. Tri mesece so spremljali prostovoljce, ki so morali vsak dan med svoje običajne prehranske navade vključiti še pol kilograma jogurta, obogatenega z različnimi dodatki. Ena skupina je tega uživala z olivnim oljem, druga z repičnim, tretja z maslom in četrta s svinjsko mastjo. Najbolje se je izkazalo OLIVNO OLJE.

OLIVNO OLJE povečuje občutek sitosti
Tisti, ki so vsak dan uživali OLIVNO OLJE, so sami od sebe zmanjšali količino hrane, ki so jo pojedli ob drugih obrokih in v povprečju posledično skupaj pojedli manj kot drugi udeleženci eksperimenta. Glede na to, da je testiranje krvi pokazalo, da imajo povišane ravni serotonina, hormona, ki nam daje občutek sitosti, je bil verjetno to razlog, da so imeli čez dan manjši energijski vnos. Kot pojasnjuje vodja raziskovalcev prof. dr. Peter Schieberle, profesor živilske kemije v Münchnu, so učinke olivnega olja začutili tudi sami. "Poročali so, da jih je jogurt, obogaten z olivnim oljem, zelo nasitil. Objektivno med njimi niti eden ni imel povišanega odstotka telesne maščobe, nihče ni pridobil več kilogramov."

Solata

Učinkovita je že aroma

Znanstvenike je nato zanimalo, zakaj je imelo takšen učinek ravno OLIVNO OLJE, ne pa recimo repično, ki ima enako količino maščobnih kislin. Še sami so bili presenečeni, ko so odkrili, da je njegova skrivnost spojina, ki mu daje aromo in je ni mogoče najti v drugih virih maščobe. Rezultate prejšnje študije so lahko popolnoma poustvarili samo tako, da so jogurtu dodali aromo olivnega olja. Njen ekstrakt povzroči, da smo hitreje siti in da zaužijemo skoraj 0,8 kJ (200 kalorij) manj dnevno, je Schieberle pojasnil njihove ugotovitve. "Skupina, ki je uživala jogurt z aromo, je svoje prehranske navade spremenila sama od sebe, česar druga kontrolna skupina ni bila zmožna storiti. Prav tako je imela ta kontrolna skupina v svoji krvi manj hormona serotonina, ki spodbuja občutek sitosti. Naš zaključek je torej, da lahko celo aroma uravnava občutek sitosti."

Je to skrivnost mediteranskega načina življenja?

Njihovo odkritje pojasnjuje, zakaj mediteranski narodi, kljub temu da se radi družijo ob dobri hrani, nimajo tolikšnih težav s težo. Vsekakor je treba dodati še, da nikar ne uživajte samo arome olivnega olja, saj ima to še veliko drugih snovi, ki pozitivno vplivajo na različne vidike zdravja, spodbujajo občutke zadovoljstva in se ne nazadnje prej ali slej izrazijo tudi v lepem videzu.
Vir: http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/ta-nasvet-za-hujsanje-morate-preizkusiti.html

Deli z ostalimi