Hujšanje in joga

Hujšanje in jogaTelesni videz je le posledica tega, kar vnašam vase s hrano in pijačo, debelost pa preprosto pomeni, da je priliv kalorij večji od odliva. Hujšanje je torej sila preprosta reč. Poraba mora biti večja od vnosa.

Zdaj pa skok v realnost. Veste, da tisti, ki hujšajo, načeloma hujšajo vse življenje in večina jih nikdar ne shujša do te mere, da bi bili s tem zadovoljni. Nekateri morda shujšajo, a jih navade hitro spet zvabijo na stara pota, in ko se teža spet približa rdečemu polju, ponovno hujšajo. In ta cikel se ponavlja in ponavlja.

 

 

Vem, nekateri ta trenutek že zavijate z očmi in si mislite, pa kaj mi tale soli pamet in kar nekaj bluzi ... In mogoče je tak tudi moj namen. Mogoče sem želel z uvodnimi besedami le pritegniti dovolj pozornosti, da povem, kako je joga vendarle tudi povezana s tem, kako smo videti in kakšno je naše telo.

Hatha joga označuje prakso joge, ki telo uporablja kot enega izmed pripomočkov umiritve miselnega toka. Nekatere prakse so telesno bolj zahtevne in se pri njih dodobra pregrejete. Taka oblika prakse joge bo zagotovo povzročila v vašem telesu večjo porabo kot na primer kavč v kombinaciji s TV-sprejemnikom.

Nekatere tehnike joge pospešijo prebavo. Praksa, ki bo te tehnike vsebovala, bo brez dvoma boljši pripomoček pri izgubljanju teže kot listanje revij z vsebinami v stilu: "Kako ujeti in zadržati pravega moškega, v sedmih korakih do popolnega dekolteja in podobno."

Praksa joge vsebuje velik element pozornosti, usmerjene na dejansko početje. Ko s prakso krepimo svoje zavedanje, smo bolj prisotni v doživljanju vsakdanjika. Posledično bo naša roka manjkrat nezavedno odprla vrata hladilnika in iz njega vzela mašilo občutka praznosti, ki ga želim nadomestiti z nepotrebnim obrokom.

Joga je disciplina, ki nas uči nenasilja. Ko to učenje ponotranjimo, se verjetno manjkrat nabašemo s hrano kot prej.

Ker smo ljudje pač taki, da nemalokrat lažemo svoji okolici, in še huje, lažemo tudi sebi, bomo s prakso joge, ki kvaliteto išče v resnici, v besedi in mislih, verjetno veliko pridobili. Del prakse joge je praksa nepohlepnega delovanja, nadzora čutil, praksa čistosti telesa, besed in misli, zadovoljstva s tem, kar ta trenutek imam, samonadzora, samoopazovanja in predanosti. Vse to so vrline, ki sčasoma spremenijo življenjski slog. In ja, seveda boste shujšali, če boste tem vrlinam sledili. Je pa ta pot dolga in prehodili jo bodo le tisti, ki imate dovolj volje ...

Očitno torej z jogo lahko shujšate. Namenoma ne bom pisal o zaporedjih položajev in drugih tehnikah, s katerimi bi to hitro dosegli. Zdi se mi, da bi na ta način jogo postavil ob bok katerikoli drugi obliki skupinske ali individualne vadbe in menim, da to pač ni enako, če se spet povrnem na prej omenjeno primerjavo jabolk in hrušk. Vsi tisti, ki hlepite po novih načinih izgubljanja presežka telesne teže, boste torej po prebranem tekstu ostali brez konkretnega recepta v rokah. Navodilo za vas se skriva v zadnjem odstavku tega zapisa ...

Verjamem da tisti, ki jogo prakticiramo zaradi tega, kar joga je, vseh podobnih čiračarov, ki se danes dobro prodajajo v stilu izgube teže, centimetrov, razstrupljanja, zdravljenja nespečnosti, depresije, hiperaktivnosti, mladostnega videza in še bi lahko našteval, ne potrebujemo.

Verjamem da tisti, ki jogo prakticiramo zato, da bi se odvečne miselne strukture umirile in bi esenca nas samih, našega bivanja prišla bolj v ospredje našega zaznavnega ekrana, imamo vsa orodja, da lahko s pomočjo njih hujšamo ali razstrupljamo svoje telo. Verjamem tudi, da večina teh iz zgoraj omenjene skupine tega res ne potrebuje.

Svetujem, da si tisti, ki želite shujšati in se vam joga kot filozofija in stil življenja ne zdi privlačna, poiščete kakšnega osebnega trenerja. To bo vsekakor boljši naslov za izgubo odvečnih kilogramov in centimetrov kot učitelji joge. Morda pa za začetek upoštevajte moj neprofesionalni nasvet:

    kar pojeste, si razdelite na več obrokov čez dan
    dodajte več gibanja v svoje življenje
    in če mislite, da potrebujete bolj vitek pas in večje oprsje (slednje velja le za dekleta:-)), zamenjajte literaturo, ki jo prebirate ...

Robert Hönn, E-RYT (Experienced Registered Yoga Teacher), CYT (Certified Yoga Teacher), je kot učitelj registriran pri svetovni zvezi joge (Yoga Alliance, ZDA). Od leta 2001 je vodil že več kot 4000 ur skupinskih praks joge in več kot 400 individualnih ur joge, ki so bile usmerjene v specifične potrebe posameznikov. Njegove prakse joge so del priprav različnih športnikov (maraton, triatlon, nogomet, odbojka), poslovnežev in igralcev.
Vir:http://www.sensa.si/osebna-rast/hujsanje-in-joga/

Deli z ostalimi