Ste že poiskusili dieto po krvnih skupinah

DIETA po krvnih skupinah je način prehranjevanja, ki je prilagojen vsaki krvni skupini posebej.

 

DIETO je populariziral alternativni zdravnik, naturopat Dr. Peter D’Adamo, ki jo je predstavil z izdajo knjige Eat right 4 your type, ki je pri nas izšla pod naslovom: 4 načini zdravega HUJšANJA za 4 krvne skupine. Sloni na predpostavki, da so številne DIETE neuspešne zato, ker se ljudje ne prehranjujejo glede na svojo krvno skupino, ker pa jedo napačno, se lahko razvijejo bolezni ledvic in jeter. Lektini v hrani, to so beljakovine, ki nase vežejo ogljikove hidrate, namreč različno reagirajo ob stiku s krvno skupino A, B, AB ali O.

DIETA po krvnih skupinah je torej osredotočena na analizo posameznih snovi ter njihovega vpliva na določeno krvno skupino človeka, medtem ko krvni faktor Rh minus ali Rh plus menda ne igra pomembne vloge. Ključnega pomena je predpostavka, da z uživanjem tistih lektinov, ki so nekompatibilni z našo krvno skupino, le te začnejo sprijemati krvne celice določenih organov, kar lahko vodi do nepravilnega delovanja telesa.

Čeprav se večina lektinov s prebavo izloči iz telesa, pa teh 5 odstotkov, ki preide v krvni sistem, lahko povzroči probleme. DIETA po krvnih skupinah je nastala po zgledu Williama C. Boyda, imuno kemika in antropologa, ki je že v 30-ih letih 20. stoletja naredil raziskavo krvnih skupin in odkril, da so le te podedovane. Na podlagi tega je svetovno prebivalstvo razdelil na 13 geografskih enot z različnimi gensko podedovanimi krvnimi skupinami.

Hrana za različne krvne skupine

Krvna skupina 0 naj bi bila najstarejša človeška krvna skupina, ki so jo imeli mesojedi napadalci. DIETA po krvnih skupinah svetuje, da se ti ljudje prehranjujejo večinoma z mesom, zelenjavo, sadjem in ribami,  manj priporočljive pa so stročnice. Izogibali naj bi se pomarančam, brazilskim oreščkom in avokadu.

Ta krvna skupina je bolj nagnjena k nabiranju odvečnih kilogramom, pri  hujšanju pa naj bi se izogibali koruzi, pšenici, zelju, cvetači in fižolu. Skupina 0 naj bi bila bolj izpostavljena težavam z želodčno kislino.

DIETA po krvnih skupinah za krvni tip A narekuje pretežno vegetarijansko prehrano,  ki dovoljuje tofu, morske sadeže in stročnice, prepovedano pa je rdečo meso. Pri hujšanju naj bi se odpovedali mesu v celoti in pšenici. Krvna skupina je od vseh najbolj izpostavljena rakavim obolenjem, diabetesu in srčnim boleznim.

Krvna skupina B naj zauživa uravnovešeno DIETO, pri kateri je dovoljeno skorajda vse: meso, vendar ne piščanec, zelenjava, sadje in stročnice. Med HUJšANJEm naj bi se izogibali kikirikiju, leči, semenom in ajdi, sicer pa je skupina B najbolj odporna za različna obolenja. Skupina AB je kombinacija obeh prejšnjih omenjenih skupin, dovoljeno je vse, kar uživata skupini A in B, med HUJšANJEm pa naj bi črtali podobne jedi kot skupina B.

Ali DIETA po krvnih skupinah res deluje?

Številni poročajo, da so z upoštevanjem DIETE izgubili kilograme, premagali kakšno obolenje in se boljše počutijo. Dejstvo pa je, da je HUJšANJE največkrat posledica spremembe življenjskega stila kot takšnega. Če dobro pogledamo jedilnik te DIETE, namreč skoraj vsem skupinam odsvetuje pšenico in koruzo, zavoljo katerih se redimo skorajda vsi, ne glede na krvno skupino.

Poleg tega je vprašljivo, ali je velika količina mesa, ki se priporoča za skupino 0, res tako zdrava. Pri snovanju jedilnika moramo upoštevati tudi svoj okus in prepričanja: vegetarijanci, ki imajo krvno skupino 0, najbrž ne bodo navdušeni nad mesnimi dobrotami. Številni poudarjajo tudi, da gre le za priporočilo, bolj kot krvne skupine pa naj bi bil pomemben metabolizem in ostali dejavniki, npr. posameznikova biokemijska sestava.

V tem primeru je lahko za osebe, ki imajo denimo primanjkljaj železa v telesu, izogibanje rdečemu mesu celo zelo škodljivo. Zgovorno je tudi dejstvo, da ne obstajajo nobene znanstvene raziskave učinkovitosti DIETE po krvnih skupinah, prav tako se je ugotovilo, da je najstarejša krvna skupina v resnici A in ne 0.


Avtor: Sara Bürmen

Vir: http://www.zenska.si/zdravje/hujsanje-in-rekreacija/ste-ze-poizkusili-DIETO-po-krvnih-skupinah/

Deli z ostalimi