Hit 2015: čarobna formula za hujšanje brez lakote!

Predpoletna dietaČe je pred nami pojedina, bodisi bogato obložen piknik, rojstni dan ali praznik, se lahko nanjo vnaprej pripravimo tako, da se nam nič ne bo poznalo na tehtnici.

Pomaga nam lahko prehranski dodatek z imenom glutamin, ki je naravno prisoten v našem telesu in ga telo proizvaja iz hrane živalskega izvora, zato ga je uživati povsem varno. Če ga zaužijemo pred piknikom, se nam na tehtnici ne bo poznalo; če pa ga v odmerjenih količinah jemljemo ob tem, ko le za vzorec pazimo na grižljaje, lahko shujšamo tja do tri kilograme na teden.

 

O avtorici DIETE

Julia Ross, lastnica ameriške klinike, strokovnjakinja, ki pomaga ljudem pri odvisnosti od hrane, ter obenem zagovornica glutamina, pravi, da je tudi sama najprej želela shujšati s kalorično zelo revnim jedilnikom. Pripravljala si je zgolj sadno-zelenjavne napitke, številka na tehtnici pa je mesece in mesece ostajala ista. Potem je, na osnovi svojih lastnih študij o glutaminu, na jedilnik dodala še prehranski dodatek te cenjene aminokisline, nakar je v enem tednu, ne da bi spreminjala karkoli drugega, še sokov ni več pila, ampak je prešla na navadno hrano, shujšala za tri kilograme. V treh mesecih se je z lahkoto znebila sedmih kilogramov. »Ob natančnem spremljanju učinkov, ki jih ima glutamin na telo, sem spoznala, da ga lahko vzamemo tudi preventivno, denimo pred zabavo z obilo hrane, zaradi česar se bodo metabolni procesi v telesu spremenili do te mere, da ne bomo pridobili niti grama maščobe,« pravi Rossova.

Kaj sploh je glutamin?

Aminokisline so v našem telesu gradniki beljakovin, te pa so sestavni del vseh telesnih tkiv in opravljajo številne za življenje pomembne funkcije. V telesu je 22 različnih aminokislin, največji delež med njimi pa ima ravno glutamin. Glavni porabniki glutamina v telesu so mišice, imunski sistem, tanko črevo in ledvice, glavna proizvajalca pa skeletne mišice in pljuča. Najboljši viri glutamina so živila živalskega izvora, kot so meso, mleko in mlečni izdelki, tem pa sledijo peteršilj, surova špinača in zelje.

S pravo mero discipline lahko za vedno ostanete vitki.

Telo sicer lahko glutamin proizvede samo, vendar pa pri močno povečani porabi zaradi stresnih dejavnikov ne dohaja lastnih potreb. V takih primerih je priporočljivo dodajanje glutamina v obliki prehranskega dopolnila, še posebej če gre za kronično povečane potrebe, denimo pri športnikih in rekreativcih, oziroma če želimo shujšati, zdravniki pa pravijo, da tudi ob nekaterih boleznih in poškodbah ali ob nezadostnem vnosu s hrano,

Vloga glutamina v telesu

Glutamin ima v telesu številne pomembne naloge: omogoča optimalno delovanje imunskega sistema, normalno delovanje črevesja, je glavni vir energije za celice črevesne sluznice, ki so odgovorne za absorpcijo hranil in varovanje pred bakterijami, pomaga ohranjati normalno kislost krvi, preprečuje razgradnjo mišic in pomaga pri regeneraciji telesa, pomaga polniti glikogenske zaloge, izboljšuje umske sposobnosti, spodbuja izločanje antioksidantov, občutno poveča izločanje rastnega hormona, ki varuje vse organe pred staranjem, in ne nazadnje pomaga hujšati.

Kako glutamin pomaga pri hujšanju?

Pomlajuje presnovo: Rastni hormon, znan tudi pod imenom HGH, vpliva na to, kako telo raste, se obnavlja in uporablja maščobo. V reviji New England Journal so objavili raziskavo, po kateri so moški, ki so jim dodajali rastni hormon, že po nekaj tednih jemanja imeli manj maščobe, po drugi strani pa se jim je povečala mišična masa in kosti so se jim zgostile. Raziskava je bila po naključju izvedena na moških, a raziskovalci sklepajo, da je zaradi večje ogroženosti z osteoporozo rastni hormon toliko bolj dobrodošel pri ženskah. Moški so se na račun rastnega hormona pomladili za celo desetletje, zato mu danes pravijo tudi »hormon vrelca mladosti«. Zdaj je ta hormon pravi zvezdnik na klinikah za pomlajevanje, poleg tega ga jemlje več ljudi kot kadarkoli prej, kar pa utegne biti koristno le, če ga jemljemo pravilno in v pravih količinah. Jemanje na daljši rok in v prevelikih odmerkih namreč lahko pripelje do okvar delovanja hipofize, ki ga izloča.

Danes poznamo načine, kako dvigniti raven rastnega hormona brez neposrednega jemanja tega hormona. To lahko storimo z vplivanjem na ravni drugih hormonov ali z jemanjem dopolnil, ki spodbujajo nastajanje HGH. In eno takšnih, varnih dopolnil je glutamin. Jemanje glutamina je neprimerno cenejše od postopkov, ki jih zaračunavajo klinike za pomlajevanje, kjer pacientom HGH vbrizgajo v kri, poleg tega je takšen, počasnejši način zviševanja HGH tudi bolj varen.

Zelenjave lahko pojeste v neomejenih količinah.

Topi predvsem trebušno debelost: glutamin vpliva na izločanje inzulina, ki sicer raztovarja odvečni sladkor po maščobnih celicah, teh s sladkorjem povezanih kolobarčkov pa je največ na trebuhu. Občasno jemanje glutamina kot prehranskega dodatka je torej idealna priprava na sezono kopalk. Namesto maščobnih blazinic pa se bodo, tudi brez pretirane telesne vadbe, na trebuhu izoblikovale mišice.
Utiša volčjo lakoto: ženske, ki so DIETO že preskusile, in teh je čez milijon, pa hvalijo predvsem njen učinek na zaviranje apetita. Študije so potrdile, da možgani uporabijo glutamin za hrano namesto sladkorja, zaradi česar lakota dobesedno izpuhti. »Ženskam ni bilo več do čokolade, ko so vzele prehranski dodatek,« pravi avtorica DIETE, dr. Julia Ross.

Kako jemati glutamin?

Na voljo imamo glutamin v prašku, v lekarnah pa dobimo tudi glutamin v kapsulah. Najbolje ga je zaužiti od 4500 do 5000 mg pred vsakim glavnim obrokom in pred eno malico. Prah ima blag, rahlo sladek okus. Za zdaj manjka raziskav, kako dolgo lahko dopolnilo jemljemo, vendar pa se velja držati preskušene DIETE: jemljimo ga toliko časa, da shujšamo na želeno telesno težo, potem pa odnehajmo in se pogovorimo z zdravnikom, kako naprej. Če nismo zdravi, se moramo z zdravnikom posvetovati že pred začetkom DIETE. DIETA ni primerna za ljudi, ki imajo težave z jetri in ledvicami ali imajo kakršnekoli krče.

Osnovna navodila

Kot rečeno, prehransko dopolnilo vzamemo trikrat na dan, pred vsakim glavnim obrokom, in potem še enkrat pred malico. Pripravite si obroke s čim več pustimi beljakovinami, zelenjave lahko pojeste v neomejenih količinah, tu in tam sezite po sadju. Občasno si lahko privoščite tudi sladko pregreho.

Vir: http://njena.si/clanek/55894e88cb4d7/hit-2015-nova-formula-za-hujsanje-brez-lakote

Deli z ostalimi