Dieta 5:2

Stroga dietaNova DIETA, imenovana DIETA 5 : 2, obljublja hitre in učinkovite rezultate brez velikih odrekanj. Odkrijte njeno preprosto skrivnost.

Knjiga, ki je izšla januarja letos, je v zelo kratkem času postala prava knjižna uspešnica tako v ZDA kot v Veliki Britaniji, njena filozofija pa se počasi širi tudi drugod po svetu.
V čem je skrivnost?


slim-bomb-kapsuleGlavno načelo DIETE 5 : 2 je, da lahko pet dni v tednu jemo, kar želimo, preostala dva dneva pa živimo v nekakšnem postu. Vendar ne popolnem: v teh dveh dneh lahko zaužijemo četrtino priporočenih kalorij, moški lahko s hrano zaužijejo 600 kalorij, ženske pa samo 500 kalorij.

Avtorja obljubljata, da se dvodnevno stradanje povrne s hitrim HUJšANJEm in zmanjšanjem apetita, poleg tega pa zagotavljata daljše in kakovostnejše življenje.

Privrženci nove DIETE so navdušeni predvsem nad njeno preprostostjo in fleksibilnostjo. Primerna je za vegane, vegetarijance ali vsejede. Postna dneva sta zelo fleksibilna – če ste povabljeni na kakšno večerjo ali zabavo, lahko "postni" dan prestavite na tistega, ki vam bolj ustreza.
Kako preživeti "postna" dneva


- Že vnaprej določite postna dneva v tednu in si sestavite približen postni meni.

- Vroči napitki bodo zmanjšali občutek lakote, vendar bodite pozorni, da boste mleko prišteli k dovoljenemu vnosu kalorij.

- Juhe so najprimernejši obroki, ki imajo zelo malo kalorij in vas lahko zelo nasitijo. Seveda govorimo o doma pripravljenih juhah brez močnih zakuh in mastnih dodatkov.

- Izognite se ogljikovim hidratom, predvsem testeninam in kruhu, saj boste po zaužitju hitro občutili volčjo lakoto.

- Izberite hrano, ki vam bo vzela veliko časa pri hranjenju.
Strokovnjaki opozarjajo na pasti DIETE


Čeprav je DIETA zelo priljubljena in, kot kaže, tudi učinkovita, pa nekateri nutricionisti ostajajo skeptični in opozarjajo na nekaj nevarnih pasti, ki utegnejo močno pokvariti vaš zdrav način življenja.

Med drugim obstaja nevarnost, da v tistih "postnih" dneh postanete preveč osredotočeni na hrano, želja po njej se povečuje in doseže svoj maksimum v tistih petih dneh, zato se lahko začnete prenajedati.

Poleg tega obstaja nevarnost, da bi v tistih petih dneh nekateri posegli po še bolj nezdravih obrokih kot običajno, lahko bi se povečali vnos sladkarij in mastne hitre hrane, kar za telo gotovo nima zdravih posledic.
Vir: http://www.siol.net/trendi/lepota_in_zdravje/zdrava_prehrana/2013/03/revolucionarna_dieta_ki_je_obnorela_svet.aspx

Deli z ostalimi