Ciklična Alternate Day dieta

Boljše življenjeManipuliranje z vnašanjem različnega števila kalorij glede na določene dneve je v svetu tekmovalcev v fitnesu že dolgo preverjena in učinkovita vrsta izgubljanja telesne teže.

 Ciklična Alternate day dieta se osredotoča prav na to in se od drugih diet in načinov prehranjevanja glede tega definitivno razlikuje. Nekateri jo sicer označujejo tudi za obliko postenja, vendar vsekakor ne gre zgolj za to, saj se DIETA izvaja le vsak drug dan. Se sliši kar zanimivo, kajne?

Kaj je Alternate day DIETA?

Dieto je zasnoval plastični kirurg dr. James Johnson in o njej napisal tudi knjigo. Kot navajajo mnogi strokovnjaki in podporniki tega načina prehranjevanja, gre za eno izmed najbolj izpopolnjenih in priljubljenih oblik postenja. Postenje sicer navadno nima prvinskega namena izgube telesne teže, ima pa dokazan pozitiven vpliv na naše zdravje.

afriski-mangoSama ideja za DIETO – en dan visok kalorični vnos, naslednji dan nizek - sicer izhaja iz ene izmed številnih študij proti staranju. Ta je ugotovila, da nižanje števila zaužitih kalorij ni le zdravo, temveč pomeni tudi daljše življenje. Prav tako je postenje razbilo mit, da je potrebno za učinkovito HUJšANJE potrebno jesti 4-5 manjših obrokov dnevno.

Struktura                         

Potek DIETE je strukturiran tako, da se en dan lahko prehranjujemo normalno, vsak drugi dan pa drastično znižamo količino zaužitih kalorij in sicer na 20 odstotkov našega »normalnega« dnevnega vnosa. Vsekakor je priporočljivo in za uspeh same DIETE zaželeno, da se na dneve, ki sledijo postnim, ne prenajedamo.

Ni težko opaziti, da gre za enega izmed načinov, kako znižati število zaužitih kalorij nasploh. Vendar pa se le-tega loteva nekoliko drugače. Celodnevno postenje lahko povzroči res neprijetne občutke lakote, Alternate day DIETA pa »dovoljuje« 20% normalnega dnevnega vnosa v obliki enega obroka. To npr. pomeni, če je vaš normalen dnevni vnos 2000 kalorij, vsak drugi dan zaužijte z enim obrokom 400 kalorij.

Kako vztrajati na dieti?

Sam avtor osnovno različico razloži precej preprosto. Na dneve ekstremno nizkega kaloričnega vnosa je najpametneje uživati že pripravljene obroke v obliki prehranskih dopolnil, največkrat šejkov. Tako boste najlažje sledili, koliko ste zaužili. Na dneve višjega kaloričnega pa vam je enostavno dovoljeno zaužiti, kolikor se vam zljubi.

Alternate DIETA in izguba maščobe

Kot že omenjeno v prvem odstavku, je ta DIETA kot ena izmed različic postenja vsaj delno razbila mit, da je potrebno za učinkovito HUJšANJE jesti več manjših obrokov dnevno. Številne študije tako tudi dokazujejo, da število obrokov ne vpliva na HUJšANJE ali ohranjanje/izgubo mišične mase za obdobje 24 ur.

Hkrati obstajajo poročila o tem, da s postenjem sčasoma lažje nadziramo in prenašamo občutek lakote. DIETA pa tudi odpravlja vedno vseprisoten strah o upočasnitvi metabolizma, kar naj bi pomenilo močno oteženo HUJšANJE. Število obrokov na samo hitrost metabolizma oziroma presnove nima nobenega vpliva.

Avtor v kasnejših stadijih DIETE priporoča nekoliko manjšo restrikcijo kalorij na postne dneve, in sicer okrog 35% našega dnevnega odnosa, ob doseženi želeni teži pa za ohranjanje le-te 60%.

Vrsta živil

vitamini-chia-semenaKot najboljša živila za dosego želenih ciljev dr. Johnson priporoča poleg že omenjenih nadomestkov obroka še sadje in zelenjavo, jajca, polnozrnat kruh, piščančje meso, ribe, ovsene kosmiče in ostale z vlakninami bogate žitarice.

Vir: http://www.wellneo.si/clanki-wellneo/diete-in-zmanjsevanje-telesne-teze/ciklicna-alternate-day-dieta.htm

Deli z ostalimi