Dieta za najboljše življenje

Boljše življenjeDieta za najboljše življenje je sestavljena iz tristopenjskega programa, ki vas postopoma pripravi na uživanje bolj zdrave hrane in na aktivnejši življenjski slog.

 

DELOVANJE DIETE

Čeprav je Bob Greene, fiziolog in strokovnjak za razgibavanje, objavil svoj dietni program že leta 2006,  je DIETA postala slavna šele po predstavitvi v oddaji »Oprah Show«. Glede na to, da je DIETA popularna tudi pri zvezdnikih, ta postaja še popularnejša. Sestavljena je iz treh stopenj in vas navaja na postopno uživanje bolj zdrave hrane in aktivnejše življenje.

Prva stopnja traja minimalno štiri tedne in temelji na pospeševanju presnove s pomočjo telesnih aktivnosti, katerih pogostost postopno povečujemo. Na tej stopnji dnevno zaužijemo tri strukturirane obroke - zadnjega pa zaužijemo vsaj dve uri pred spanjem.

Tudi druga stopnja traja vsaj štiri tedne, vključuje pa izgubo teže, zmanjševanje vnosa kalorij in spreminjanje izbire živil. Realno gledano ni pričakovati bistvene izgube telesne teže do začetka druge stopnje, na kateri povečamo zahtevnost telesne vadbe ter prenehamo uživati nezdrava živila z nizko hranilno vrednostjo. Posledica je boljše zavedanje o tem, kaj v nas sproži naval lakote, in spoznavanje čustvenih vzrokov za prenajedanje.

Tretja stopnja teži k iskanju vseživljenjske stopnje kondicije, ki ustreza posamezniku, in k usklajevanju telesnih aktivnosti z zdravo prehrano. Slednja stopnja naj bi trajala celo vaše življenje. Z razliko od mnogih diet, je slednja dolgotrajna in vam omogoči idealno telesno težo za celo življenje - pod pogojem, da upoštevate navodila in opozorila, ki jih DIETA zahteva. Stabilizacijo in vzdrževanje zdrave telesne teže dosežemo s pomočjo pravilne izbire živil in z dobrim razumevanjem njihovih hranilnih vrednosti.

Pomembno je, da ne glede na vašo težo lahko vsak dan pojeste droben posladek ali si privoščite malo svoje najljubše jedi, tudi če ni najbolj zdrava. S tem boste preprečili monotonost in občutek pretiranega odrekanja. Dejstvo je, da znanstvene raziskave podpirajo učinkovitost diet, ki združujejo dietno prehranjevanje s telesnimi aktivnostmi ter spremembe slabih navad s trajnim priseganjem na zdravo prehrano in vzdrževanje primerne telesne teže.

PREDNOSTI IN SLABOSTI

Imenovana dieta za najboljše življenje se osredotoča na trajno izgubo prekomerne teže ter poudarja zavedanje čustvenih razlogov za prenajedanje. Čeprav se DIETA zanaša na to, da si bo posameznik znal sam pomagati glede čustvenih problemov, ki pripomorejo do slabih navad, je včasih priporočljivo, da poiščete strokovnega svetovalca glede specifičnih motenj hranjenja.

Dieta je primerna za ljudi, ki želijo razviti trajno bolj zdrav način življenja, pri tem pa izgubiti nekaj odvečnih kilogramov in ohraniti zdravo telesno težo. Dejstvo je, da ta DIETA ne bo vzbudila zanimanja pri tistih, ki želijo po hitrem postopku izgubiti ODVEčNE KILOGRAME ter odklanjajo telesno vadbo.

Pozitivna stran DIETE je ta, da večino živil, ki jih predpisuje, najdete v svoji trgovini ali na tržnici. Ko kupujete industrijsko pripravljena živila, izbirajte med tistimi, ki imajo certifikat ekološke pridelave. Pomembno pa je, da je pri dieti zelenjava brez dodanih maščob edina hrana, ki jo lahko uživate v neomejenih količinah.

SESTAVLJEN JEDILNIK

Preden se lotite DIETE, si sestavite primeren načrt in predvsem jedilnik. V ta namen vam ponujamo spodnjega, za nove ideje pa preglejte še druge vire, s katerimi boste lahko popestrili svoje naslednje dni. Vsak dan morate zaužiti tri glavne obroke in dva prigrizka med glavnimi obroki. Bolj kot boste upoštevali navodila, bližje boste dobrim rezultatom.

    PONEDELJEK

Dan pričnite z zajtrkom. Spijte skodelico kave s posnetim mlekom, pojejte mafin z veliko vlakninami in jabolko. Prigrizek pred kosilom naj bodo polnozrnati krekerji in manj masten sir. Za kosilo si pripravite polnozrnato tortiljo z nadevom iz zelenjave in fižola, zeleno solato s solatnim prelivom. Za zadnji prigrizek pred večerjo pojejte majhen košček temne čokolade. Za večerjo uživajte polnozrnate testenine z omako marinara, na žaru pečen piščanec in zeleno solato s prelivom.

    TOREK

Za zajtrk uživajte nesladkane žitarice z oreščki, dva decilitra posnetega mleka in polovico grenivke. Za prigrizek izberite jogurt s sesekljanimi oreščki, kosilo pa naj vsebuje sendvič z arašidovim maslom, hruško in polnozrnatim kruhom ter 75 gramov korenja. Prigrizek dve naj bo manj masten sladoled, za večerjo pa pojejte na žaru pečeno ribo z limono, majhen košček koruznega storža in mladi grah.

    SREDA

Za zajtrk si naredite smoothie iz sadja in sojinega mleka, pojejte kos polnozrnatega kruha z arašidovim maslom. Za malico vzemite peščico mandljev in spijte kavo s posnetim mlekom. Za kosilo si pripravite zeleno solato s piščancem in sveže sadje, polnozrnate krekerje in manj masten sir. Za pozni prigrizek si lahko privoščite pokovko z manj maščobe. Za večerjo pa si pripravite zeleno solato, zrezek in koščke sira, pečen sladki krompir, manj masten navaden jogurt in kislo smetano.

    ČETRTEK

Manj masten jogurt, žitarice z veliko vlakninami, orehi in svežim sadjem za zajtrk. Za malico si privoščite visoko beljakovinski in manj kalorični čokoladni šejk. Za kosilo pojejte grški sendvič z majhno polnozrnato čabato, 75 gramov korenja in polovično porcijo južnih sadežev. Za malico si privoščite 35 gramov oreščkov oblitih s čokolado, za večerjo pa solato s pikantnim piščancem, fižolom in paradižnikom ter majhno porcijo koruznega čipsa.

     PETEK

Za zajtrk pojejte žitno ploščico z veliko vlakninami, posneto ali sojino mleko, košček sadja in tri žlice oreščkov. Za obe malici si privoščite polnozrnate krekerje s sadno marmelado in dva decilitra posnetega mleka ter porcijo popečenega čipsa z okusom zelenjave. Kosilo naj vsebuje piščanca na žaru, solato iz fižola in špinače z manj kaloričnim solatnim prelivom in polnozrnato štručko.

    SOBOTA

Zajtrk naj se prične z omleto iz špinače, zelene ali rdeče paprike, s stotimi grami jagodičja in manj mastnim jogurtom. Za obe malici pojejte smoothie z banano in kavo ter majhno skodelico sadnega sorbeta. Kosilo naj vsebuje tabouli s pustimi koščki mesa, večerja pa zelenjavno juho, kozice s paradižnikom po mediteransko in agrum za sladico.

    NEDELJA

Zajtrk naj vsebuje tradicionalno ovseno kašo s sesekljanim suhim sadjem  in oreški ter dva decilitra posnetega mleka. Obe malici naj vsebujeta žitarice z veliko vlakninami in dva decilitra posnetega mleka ali sojinega mleka ter manj masten sladoled z žličko čokoladnega preliva. Za kosilo si pripravite majhno polnozrnato čabato z nadevom iz pustega puranjega mesa in zelenjave ter agrum za sladico. Za večerjo pa tortiljo z govedino ali piščancem ter začinjeno, na pari kuhano zelenjavo. Konopljino olje

Zdravo prehrano in veliko gibanja potrebujete, da bo vaše zdravstveno stanje ostalo stabilno. Če navodil DIETE ne boste upoštevali, ne pričakujte dobrih rezultatov. Bodite potrpežljivi in ne pozabite - ključ do uspeha se nahaja v vaši vztrajnosti in potrpežljivosti!
Vir: http://www.wellneo.si/clanki-wellneo/diete-in-zmanjsevanje-telesne-teze/dieta-za-najboljse-zivljenje.htm?t=a

Deli z ostalimi