Katerih diet nima smisla preizkušati

Gibanje in hujšanje

Diete navadno pomagajo pri hujšanju, dokler se jih seveda držimo. Kaj pa potem? Zaradi prevelikega odrekanja telo hrepeni po hrani in kot bi mignil se kilogrami vrnejo.

 

Zato se je nekaterih diet treba izogniti in jih nima smisla preizkušati, saj dolgoročno nikakor ne delujejo. Katere so to?

1. Prehrana v skladu s krvnimi skupinami

Glede na to, ali ste A, B, A/B ali 0, naj bi po teoriji te DIETE morali slediti enemu od štirih načinov prehrane: z manj ogljikovimi hidrati in več beljakovinami, z manj maščobami, vegetarijanska prehrana ali enostavna uravnotežena prehrana. Izbira prehranskega režima temelji na biokemični in evolucijski teoriji, ni pa znanstvenih dokazov, da deluje. Če ste prehrano že spremenili glede na krvno skupino, ne hujšate zaradi tega, ampak zaradi hitre spremembe v načinu prehranjevanja.

2. HUJšANJE s pomočjo izločanja posameznih skupin hrane

Če iz prehrane izločite ogljikove hidrate, sladkor ali maščobe, ostalo pa jeste v neomejenih količinah, seveda ne boste imeli težav s telesno težo. A problem je v tem, da morate sestavine, ki ste jih izločili iz prehrane, nekako nadoknaditi. Torej - če iz prehrane izločite maščobe, jih boste nadomestili z ogljikovimi hidrati in obratno.  Kakorkoli obrnete, zadeva ne bo najbolje delovala, poleg tega so dobri ogljikovi hidrati in zdrave maščobe nujne za uravnoteženo prehrano, zato nima smila žrtvovati zdravja zaradi hitrega HUJšANJA, ki v bistvu ne prinese nobene koristi.

3. Na jedilniku je samo ena vrsta hrane

Poleg DIETE s pomarančami jih je še nekaj, ki predpisujejo uživanje zgolj ene vrste hrane, kar je ne samo neizvedljivo, saj nihče ne more dolgoročno jesti samo pomaranče ali zeljno juho, ampak tudi zelo nezdravo. Tak dietni režim pripelje do eventuelnega prenajedanja in jo-jo efekta, organizem pa se pred tem navadno tudi povsem izčrpa.

4. HUJšANJE z izločanjem žitaric

Prehrana brez glutena nima smisla, če seveda ne trpite zaradi netolerance na gluten. Če se torej lotite DIETE, pri kateri ne uživate izdelkov iz žitaric, potem najverjetneje shujšate zaradi izločevanja škroba iz prehrane, ki je zelo kaloričen. Ostale sestavine v žitaricah vam namreč ne dodajajo kakšnih ekstra kalorij.

5. Ločevanje ogljikovih hidratov in beljakovin

Tako zelo priljubljena ločevala DIETA se je izkazala za ne tako zelo učinkovito, saj striktno ločevanje dolgoročno ne deluje, ker na ta način telesu onemogočimo dostop do določenih hranil in ga prikrajšamo za nekatere nujne snovi. Potreba organizma po določeni hrani nas na koncu prisili, da pomanjkanje nadoknadimo.

6. Jejte kot v kameni dobi

Osnova t.i. palolitske DIETE je, da jeste samo nepredelano hrano, brez žitaric, veliko mesa, sadje in zelenjavo. Pri tej dieti se seveda zastavlja vprašanje, če so bili naši predniki res tako zdravi ali pa je bila tovrstna hrana razlog za precej krajšo življenjsko dobo, kot jo imamo dandanes. Zanimivo je, da so znanstveniki potrdili, kako se je razvoj ljudi pospešil po tem, ko smo zaželi uživati žitarice in kuhano hrano, takrat so tudi naši možgani postali večji.

7. Tekoča prehrana

Nekatere zvezdnice, tudi slavna Oprah Winfrey, so se s kilogrami borile s tekočo hrano - sveže stisnjenimi sokovi in zmiksano sadje. Sicer se je Oprah hitro lahko stisnila v ozke kavbojke, ampak ne morete vse življenje piti sokov. Na koncu bo zmagala potreba po žvečenju, kilogrami pa se bodo bliskovito vrnili.

8. Otroška hrana

Če ste odrasla oseba, potem imate doma otroško hrano le, če imate doma otroka, al pa če okrevate po bolezni želodca, ker ne smete jesti konkretne hrane. V nasprotnem primeru vam ni treba jesti otroške hrane - sicer boste z njeno pomočjo res shujšali, a se bodo kilogrami dvakratno vrnili.

Vir:http://lifestyle.enaa.com/Zdravje/Diete-in-hujsanje/Katerih-diet-nima-smisla-preizkusati.html

Deli z ostalimi